am observat la romini dispretul pentru cultura, in general, si pentru citit, pentru cunostinte generale, in special. in modulul minim de gindire primitiva, opozitia fata de fenomen vine impachetata in formula contestatara: "ce vrei sa demonstrezi prin asta?". nici macar mai logica "surata" interogativa "cui vrei sa demonstrezi?" nu-si gaseste o nisa, fiind batuta la zero de homuncula debitare. ca si cum a vorbi despre o carte, a sti unde se afla pe harta orasul petra, a sti cine a fost aleksandr nevski ar presupune invariabil o consolidare a propriei personalitati si nu o bucurie cedata, impartasita. ce sa mai spunem de rolul creativ, stimulativ al unor astfel de discutii intr-o tara in care combatantii formeaza un perete abrutizant si imbecil!
daca ai "nenorocul" sa fii informat, esti in pericol sa fii izolat, sa fii etichetat drept ciudat, inadaptat, un agent patogen bun de sterilizat prin ridiculizare, prin grosolanie, prin excludere. cum humanoizii au devenit majoritari, intoleranta lor pare, prin apelarea la inutilitatea democratiei, regula stricta de supravietuire.
in definitiv e vorba de o solidaritate a nulitatilor care nefiind in piine nu pot sa defineasca unicul lor mod de existenta: ies sau nu in avantaj, mie ce-mi iese, imi pica sau nu ceva.
turbatilor, a sti, a acumula, a cunoaste, a gindi sint probabil singurele categorii care diferentiaza ceea ce omul vrea sa fie de ceea ce este el (un animal esuat)!
miercuri, 27 iulie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu