marți, 11 ianuarie 2011

mai tineti minte?

Mai tineti minte anii 96-2000? Chiar si dupa. Nici acum nu stam prea bine. Era o nebunie generala in rominia acelori ani daca spuneai un cuvint urit impotriva nato sau ue. Mai mult, toti jurnalistii isi incepeau, in momentul in care aveau vreo obiectie de bun simt impotriva institutiilor citate, discursul cu un enunt de apartenenta: „eu sint prooccidental, nu am nimic impotriva…” ca si cum daca spuneau ca nato e o institutie culpabila de vreo actiune cineva ii detrona de umanitate. O rominie stupida, creata artificial si intretinuta de niste vagabonti cu vagi urme de intelect. Printre ei era si un sac de mincare care nu stiu cum de avea timp ca intre doua pauze de golit ditamai stomacul sa ne tina lectii de occidentalism cu un avint stahanovist. Numita e alina pippidi, o balena graitoare, o infectie in interiorul, cit si in afara ei, o puslama galagioasa care condamna, denunta in stinga si in dreapta orice om cu priviri neclare in privinta occidentalismului. In mintea ei, nici un romin nu trebuia sa aiba indoieli in privinta occidentalismului, toti cetatenii trebuiau sa adopte un model fara vreun filtru natural si cultural.
N-am vazut pe nimeni sa conteste acest punct de existenta civica, cu totii, politicieni, jurnalisti, oameni de cultura, erau striviti de condamnarile publice, virulente ale gunoaielor din categoria alinei pippidi.
Ce vreau sa spun cu acest exemplu nu e faptul ca dupa '45 s-au infiintat categorii de demolatori sub stindardul comunist, ci ca aceasta atitudine e in singele acestui popor. Asa ca, daca vrem sa schimbam ceva din aceste istorii, e sa invatam un alt alfabet al raportarii ideilor, idei trecute prin categoria analizei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu