vineri, 7 ianuarie 2011

de nu ma pricep eu la sociologia rominilor

cica rominii sint corigenti la optimism, clasindu-se pe locul 3 (ce-i drept, medalie de bronz) in topul celor mai pesimiste tari din lume in ceea ce priveste anul 2011. pai cum vine asta, acum 2-3 ani daca intrebai un romin cum i se infatiseaza viitorul mai ca te scuipa ca l-ai deranjat cu asemenea intrebare. bai nenicule, cum sa fie viitorul, optimist, mega/meta/giga-optimist! masini rulate pe megastrazile din rominia, proprietati peste proprietati, tranzactii de sute de mii de euro facute de orice descult care se invirtea prin perimetrul imobiliarelor, cumparaturi prin viena, prin paris, concedii prin hawaiuri, baliuri, tineri care abia reuseau sa-si scrie numele ajunsi in managementul mediu al firmelor, stiristi care creionau illo tempore, epoca de aur a omenirii, contabili ai succesului peren, toate aceste categorii vietuiau intr-o discrepanta temporala, stupida si penibila. cind industria tarii era la 50% din capacitatea celei din '89, cind 90% din orasele din rominia erau fara apa calda, cind existau vreo 10 orase cu un nivel de trai mediu comparativ cu cel al lumii moderne, rominii, in coate-golismul lor, se pietrificau intr-un optimism imbecil.
am avut zeci de discutii contradictorii cu tot felul de indivizi, chiar facindu-ma sa explodez de nervi, pe aceasta tema, dar nimic. interlocutorii mei se incapatinau sa sustina nimic, ca doar o duc bine, ca doar avanseaza pe la locul de munca mai ceva decit generalul oprea in grad, ca isi permit nu stiu ce extravagante, ba unii incearca sa recupereze si ce n-au trait in copilarie, tot felul de nepotriviri de functionare logica.
acum, la o analiza simpla, lucrurile sint la fel: avem tot 50% din capacitatea industriala a anului '89, avem aceleasi orase, aceleasi sosele, aceleasi metehne etc. si atunci, de ce dobitoci romini nu mai sinteti optimisti? ca v-a taiat boc salariile, ca nimic nu misca? dar functia anticiparii v-a fost extirpata? decenta proiectiei nu va functioneaza? stiu, stiu, prostia voastra e mare!
fac pariu ca miine, daca se schimba 3 maree cu iz financiar si 5 scheme investitionale, gata, rominii cad iar in misticismul optimismului.
nu ca rominii sint pesimisti e problema, ci boala lor constitutiva de a debalansa un proces de durata, instabilitatea cu care isi consuma istoria, fluctuatia brusca si periculoasa de a marsa in categorii opuse. de asta si diferenta in civilizatia ei, in cultura sa, imposibilitatea de a se afla in cartea cistigatorilor, imposibilitatea de a se activa ca natiune demna.
astept sociologii pe numar de interior...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu