sâmbătă, 1 mai 2010

rominia e tara?

1 mai, ca si celelalte sarbatori, a devenit un automatism, un reflex al consumului. nimic derapant raportindu-ne la coordonatele economiei mondiale de consum. asta a fost directia economiei in ultimii 80 de ani, asta e si tendinta mitocanului aparut ca impachetare a reflexului de a cumpara. insa mitocanul romin rupt in cur, fata de mitocanul planetei capitaliste, tine sa se alinieze si el exigentelor de consum, netinind cont de micimea portofelului lui. asta pentru ca rominii sint manelistii universali, modelul de origine al acestei mentalitati bolnave.
in ideea descrisa mai sus veti intilni romini dispusi sa cheltuiasca 300-500 de lei pentru 2 nopti de cazare in cine stie ce pensiune de cacat, argumentind ca nivelul conditiilor e ridicat (adica apa calda si televizor). nu-i asa ca exigentele rominilor sint de-a dreptul paroxistice, si, ce-i si mai ciudat, satisfacute? daca o sa analizati toate ofertele de cazare, nu o sa gasiti mai mult de 2% unitati de cazare care sa ofere servicii all-inclusive. da' rominu' da banu' sa bage mici si bere, sarmale si ciorba pina ii crapa matu', ca doar ce sint alea terenurile de agrement, salile de recuperare, mesele incluse in tarif?
o alta anormalitate legata de 1 mai o reprezinta lipsa protestelor sociale, lipsa reactiei civice, reactie chiar si simbolica in contextul semnificatiei acestei zile. vezi demonstrind germani, italieni, francezi, cetateni al caror nivel de trai e mult mai ridicat decit al batracianului romin, dar nici urma de ventilatie contestatara in rominia!
atunci stai si te intrebi, rominia e tara sau o cocina in care fecalele au ajuns sa ni se para servicii all-inclusive?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu