joi, 15 aprilie 2010

prostii si cota unica de impozitare

"Comisia Europeană consideră că nu este necesară uniformizarea sistemelor de impozitare ale statelor membre UE."
am inceput acest comentariu cu o opinie a comisiei europene. ca atare, mi-am dublat simtamintul cu informatii culese din practica. ce spun ele? ca sistemul cotei unice de impozitare este aplicat in vreo 23 de tari (73% din aceste tari sint cele din fostul spatiu comunist; din cele 23 de tari, 2 sint dependente britanice), neexistind nici o tara occidentala care sa adopte aceasta pirghie fiscala (in lume exista 203 state, dintre care 193 sint larg recunoscute).
sa luam si citeva cazuri de tari prezentate ca avind un real succes prin impunerea cotei unice:
1) tarile baltice au fost printre primele care au adoptat acest sistem de impozitare; efectele imediate nu s-au simtit, cresterea economica inregistrindu-se abia dupa intregrarea in uniunea europeana; mai mult, odata cu manifestarea crizei economice, toate aceste tari sint in colaps economic; in letonia, datoriile externe sint de 140% din PIB, imprumutind in prima faza 7,5 miliarde euro; cele trei tari baltice risca sa intre intr-o criza si mai accentuata, comisia europeana mentionindu-le ca fiind ultimele ce vor iesi din criza;
2) rusia nu constituie un model economic in sine, deoarece politicul, dirijismul sint cele ce dau nota acestei economii; intr-adevar, in 4 ani de la adoptarea cotei unice, veniturile bugetare s-au dublat, insa criza a inversat pozitivismul care guverna acest sistem economic;
3) rominia, macedonia, bulgaria parcurg aceleasi etape ca rusia si tarile baltice.
ca atare, acest sistem de impozitare a dat roade doar intr-un context de expansiune economica mondiala, conjunctura fiind singura care a creditat acest mecanism. tarile care au adoptat cota unica fiind tari foarte sarace au devenit atractive pentru investitori prin cotele mici de impozitare, dar cum am vazut, in momentul crizei, acestia si-au protejat lichiditatile, transferindu-si banii in tara mama. rolul cheie l-au jucat doar speculatiile fiscale.
tarile cu economie reala, cu economie consolidata adopta un sistem de impozitare in trepte, cu rol de protectie sociala, de responsabilitate statala, identitara, creind modele de reprezentare nationala.

imi aduc aminte cit de prosti erau rominii care salivau dupa timpeniile spuse de indivizi direct implicati in adoptarea cotei unice de impozitare. erau unii atit de descreierati incit se simteau furati de cei cu veinituri mici care nu contribuiau cu acelasi procent ca si ei la bugetul de stat. da ba boule, e corect ca tu, cistigind mai mult, sa contribui cu mai multi bani la bugetul de stat. pina si statul feudal avea o etapizare a participarii la fundamentarea statului: seniorii puneau la dispozitia armatei regale cei mai buni soldati, cavaleria fiind asigurata in intregime de acestia.
dar ce sa faci cu acesti batracieni infinit de prosti? ei o tineau pe a lor, nu-i scoteai din limita unor cistiguri virtuale. pai bai prostilor, la o cota unica de impozitare nu cistigi tu - cacat cu ochi - ce care ai venituri de 30 de milioane pe persoana, ci cel care are venituri de 300 de milioane. dar cum rominii sint majoritar prosti si-au dat consimtamintul pentru a fi umiliti tot de cei care au bani. si in loc sa devina clasa de mijloc (cita prostie si aici) pe care o idolatrizeaza precum ciini nemincati o bucata de piine, au devenit slugile celor ce le-au aruncat momeala.
o ultima intrebare: de ce nu ne scoate cota unica de impozitare din criza? o sa dau si raspunsul, nu-l las in seama prostilor: succesul ei a fost unul conjunctural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu